A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Буцький ліцей Буцької селищної ради Черкаської області

ОСОБИСТА ГІГІЄНА ДІВЧАТОК ТА ДІВЧАТ-ПІДЛІТКІВ

Дата: 04.10.2023 10:47
Кількість переглядів: 38

Дотримання правил особистої гігієни вкрай важливе для збереження здоров'я, тому що антисанітарія та бруд - "зелене світло" для різноманітних інфекцій. Гігієна дівчат-підлітків - одна із запорук жіночого репродуктивного здоров'я нарівні зі своєчасним sex education та гігієною інтимних  стосунків у дорослому житті.

Особистій гігієні дівчаток вчать із раннього віку. Формування природної мікрофлори статевих органів відбувається під впливом фізіологічної гормональної перебудови, функціонування загального та місцевого імунітету. Обидва фактори багато в чому залежать від охайності маленької пацієнтки.

Навчання правилам гігієни для дівчат-підлітків починається з пологового будинку: мама проходить консультацію лікаря-неонатолога про правильний догляд за шкірою та слизовою оболонкою зовнішніх статевих органів новонародженої дівчинки. У процесі виховання дитину вчать правильно доглядати за собою. Нехтування особистою гігієною може спричинити порушення мікрофлори піхви та інфікування статевих шляхів задовго до початку статевого життя.

Правила гігієни для дівчат-підлітків

Перше та основне правило гігієни підлітків – щоденні водні процедури, до яких дівчинку привчають ще в дитинстві. У підлітковому віці, коли у дівчини з'являється волосся на тілі, підвищується активність потових та сальних залоз, і особливо коли вже настає менструація, скупчення виділень на шкірі та білизні – ідеальні умови для розмноження бактерій, і якщо не підмиватися регулярно, це може призвести до запалення. Тому правила особистої гігієни дівчатам-підліткам мають бути прищеплені ще до настання пубертатного періоду.

  1. Водні процедури повинні бути щойнайменше раз на день, під час менструації бажано підмиватися 2-3 разу.
  2. Небажано користуватися мочалками та губками – це може стати причиною роздратування.
  3. Гель для інтимної гігієни має бути з нейтральним рН і без ароматизаторів.
  4. Промивати слід тільки зовнішні статеві органи. Внутрішнє промивання може порушити вагінальну мікрофлору. Будь-яке внутрішнє введення (спринцювання, свічки) допустиме лише за рекомендацією гінеколога.
  5. Рушник для інтимної гігієни не можна використовувати для інших частин тіла. Крім цього, його потрібно регулярно міняти.
  6. У разі неможливості виконати звичайну процедуру (наприклад, у поході) альтернативою можуть стати вологі серветки для інтимної гігієни. Звичайні вологі серветки, якщо вони містять спирт, використовувати не можна.
  7. Дезодоранти для інтимної гігієни дівчаткам-підліткам не рекомендуються - вони можуть викликати свербіж та подразнення ніжної шкіри. При постійній появі виділень із неприємним запахом потрібно звернутися до гінеколога та здати аналізи.
  8. Після кожного походу в туалет слід підмиватися спереду назад у біде, за його відсутності - витирати насухо промежину вологою серветкою для інтимної гігієни. При відвідуванні громадського туалету обов'язково обробляти руки антисептиком до і після нього.
  9. У дівчат-підлітків можуть з'являтися прозорі чи білі виділення без запаху – білі. Це нормально, як і те, що в середині циклу вони можуть бути ряснішими. В цьому випадку можна скористатися щоденними прокладками. Їх потрібно регулярно міняти – через кожні 3-4 години. Щодня їх носити не можна – лише за потреби.
  10. Нижня білизна дівчинки-підлітка має бути лише з натуральних матеріалів. Синтетична білизна "парить", а це сприяє розмноженню хвороботворних бактерій. З цієї ж причини зовсім юним дівчатам небажано носити стрінги.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень